Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declară într-un interviu pentru gândul, că suspendarea președintelui Traian Băsescu nu trebuie să devină, încă, o prioritate pentru guvernarea USL, fiind necesar, în primul rând, ca executivul să gestioneze, „cu picioarele pe pământ”, rezultatul alegerilor locale 2012.
V-a surprins scorul alegerilor sau v-a întors la starea de acum 20 de ani?
Da, e un rezultat spectaculos care, sincer să fiu, a depășit chiar și așteptările noastre. E o reflectare a unei stări de spirit, acumulată în timp. Denotă că nemulțumirea oamenilor față de vechea guvernare era profundă. A fost un val demolator pentru PDL și susținătorii săi. Însă rezultatul obligă foarte mult.
Citește aici dosarul complet de la ALEGERI LOCALE 2012 și află REZULTATE ÎN TIMP REAL: ALEGERI LOCALE 2012. REZULTATE și EXIT POLL – HARTA INTERACTIVĂ a ALEGERILOR pe GANDUL.INFO
Cum vedeți soarta PDL. Se va dezintegra?
Unii au făcut comparație cu situația PNȚCD. Dar eu sper să nu fie așa. Pentru că o contrapondere, o contraputere, o forță de opoziție este un aspect necesar în democrație. Dacă se vor găsi minți lucide, care să tragă și concluzii din experiența de până acum, chiar și cu acest 11 la sută obținut, ei pot constitui un factor activ care să declanșeze o nouă dezvoltare. Altfel, succesul nostru e meritat și răpunde unei așteptări din partea populației, pentru o politică nouă, apropiată de nevoile ei. Sigur că este greu, pentru că așteptările vor fi mari.
Și totuși, nu este periculos un astfel de scor, neașteptat de mare, după o pauză atât de lungă?
Există pericolul amețelii de după succes. Dar sper ca factorii de decizie ai alianței să se adapteze la noua situație și să găsească măsura necesară în toate.
Odată rămasă singură pe scena politică, după un scor similar la parlamentare, nu devine posibilă scindarea USL?
Deocamdată, e prematur să ne ocupăm de asemenea prognoze. În primul rând trebuie gestionat acest rezultat. Apoi vin alegerile generale. Dacă nu va fi gestionată bine întreaga perioadă, nu e obligatoriu să se repete, la aceleași dimensiuni, rezultatele din toamnă. Abia apoi încep problemele: în legătură cu noul parlament, în legătură cu programul de guvernare. Rămân, încă, destule puncte pentru o acțiune comună, constructivă, de elaborare a unei platforme care să ducă la satisfacerea așteptării oamenilor. Altminteri, sigur că se pot ivi tot felul de capcane, dacă liderii alianței nu vor fi cu picioarele pe pământ și nu vor avea luciditatea necesară ca să nu se îmbete cu succesul. O victorie este o responsabilitate asumată și abia asta va fi problema cheie: ca ambele partide să se cupleze la cerințele noii realități.
Care este pericolul cel mai mare care paște USL în perioada următoare?
Să ignore faptul că țara se confruntă cu greutăți, în contextul în care situația Europei este tot mai dificilă. 2013 nu va fi un an ușor – elaborarea bugetului, a programului de guvernare sunt tot atâtea probleme foarte serioase. Trebuie apelat la oameni pricepuți, la oameni cu experiență și cunoștințe. Să nu se trateze superficial aceste probleme cu gândul că s-a obținut o poziție dominantă. Acesta e numai începutul. Urmează munca serioasă.
Rămâne o prioritate suspendarea președintelui?
Nu asta e problema imediată. Văd că toată lumea se grăbește să ceară suspendarea. Deocamdată să gestioneze rezultatele acestor alegeri. Să pregătească alegerile din toamnă și să se aplece asupra problemelor guvernării. Relația cu președintele rezultă din principiile constituționale și depinde inclusiv de el, ca să fie una normală sau din contră.
Ce rol politic vă rezervați în USL?
Eu nu m-am implicat în activitatea alianței în niciun fel. Eu am fost alături de conducerea PSD la elaborarea propriilor poziții, inclusiv la susținerea eforturilor de realizare și consolidare a USL. Voi rămâne în această poziție și voi sprijini conducerea partidului în continuare.